Turul virtual al Muzeului BNR
În curs de încărcare...
Muzeul BNR
Amenajat în holul de marmură, Muzeul BNR a fost reînființat în anul 1997. Acesta prezintă istoria circulației monetare pe teritoriul țării noastre, de la monedele cetăților grecești din Dobrogea, la denominarea leului din anul 2005.
Expoziția „Istoria Circulației Monetare în România”
O menţiune aparte se cuvine acordată acusticii zonei, spartă în centrul sălii și clară pe laterale, proiectată anume pentru a răspunde unei cerinţe impuse de păstrarea secretului operaţiunilor cu publicul, precursorul limitei de discreţie din actualele bănci comerciale. Ecoul creat anume în sală facilita discreţia discuţiilor funcţionarilor bancari cu clienţii lor la ghişee.
Holul de Marmură
Holul de marmură a fost destinat încă de la început operațiunilor cu publicul, pe trei dintre laturile sale fiind amenajate ghișee. Funcționarii păstrau registrele zilnice și banii în seifurile încorporate în stâlpii de susținere. Aici este amenajată în prezent expoziția permanentă a Muzeului BNR.
Casele de bani încastrate în pilaştrii sălii sunt o surpriză neaşteptată, unică în rândul muzeelor din România.
Holul de legătură
Acest hol face legătura între Palatul Vechi și Palatul Nou. A fost proiectat ca sală de operațiuni. Încăperea se află pe locul fostei Străzi a Băncii Naționale.
Expoziţia „Istoria leului”
Leul a devenit moneda națională a României în 1867.